tisdag 22 oktober 2013

Fantastiska helg!

Denna helgen har varit helt fantastiskt!

Efter en relativt lugn vecka på praktiken kände både jag och Jesper att det äntligen fanns tid att åka runt Kapstaden och se några av alla ”Must see” som finns här.
Vi klev upp tidigt och åt frukost på ett fik i närheten. Efter det tog vi bilen och körde sydväst ner mot Godahoppsudden. Som jag har skrivit tidigare så är kuststräckan här helt otrolig! När man ska ner till Godahoppsudden och Cape Point kan man köra en sträcka som heter Chapmans Peak. Det är ett naturreservat med svårslagna vyer och fantastisk natur. Jag har hört mycket om Chapmans Peak och Propel Africa har ofta denna körsträcka med i sina programförslag till kund. Jag måste säga att Chapmans Peak är något av de vackraste körsträckorna jag har kört! Jag var fascinerad av Great Ocean Road i Australien, men helt ärligt tror jag att Chapmans Peak slår Great Ocean Road!  


Chapman's Peak men utsikt över Hout Bay
Chapman's Peak
 
Vidare för helgens bravader åkte vi till Boulders Beach. Stranden är förknippad med de afrikanska pingvinerna som bor här. När vi kom fram till stranden gick vi ner där en skylt visade att pingvinerna var. När vi kom ner såg vi inga pingviner alls men fortsatte gå, för någonstans måste dem ju finnas! Efter ett tag kom vi till stora svarta stenar. Jesper börjar gå på dem, och helt plötsligt hör jag konstiga ljud och ett skrik och ser Jesper hoppa ner på stranden. Det är då vi inser att pingvinerna gömmer sig under stenarna för att det är för varmt för dem i solen. Och helt plötsligt ser vi en pingvin stå helt oberörd framför oss. Vilket häftigt ögonblick det var, att stå mitt framför en livs levande vild pingvin! Efter ett tag kommer det upp fler pingviner och när vi kom nära dem såg det nästan ut som att de hade fjäll på kroppen då de inte har ”vanliga” fjädrar som andra fåglar. En annan sak som var sjukt häftigt var också att dem var totalt orädda!
En sak vi dock funderade på var vart alla andra pingviner var för någonstans? För vad man har hört är att det är stora flockar med pingviner och här såg vi bara en handfull. När vi går tillbaka mot bilen ser vi massvis med människor som går mot parkeringen, fast från ett helt annat håll än det vi gick. Det är då vi inser att vi har varit på fel strand! Så vi går mot folkmassan och blir snart mötta av en skylt där det står ”Welcome to Boulders Beach”. Snacka om att vara helt ute och cykla! När vi går dit ser vi mycket mer folk och vi vandrar länges en träbro med ”pingvinstaket” på vänstersida. Och ju längre ner man gick desto mer pingviner såg vi som gömde sig i buskarna. Jesper är en riktig pingvinspanare måste jag säga! Han såg dem överallt när dem låg och tog sin en siesta!


 
Vår bilfärd fortsatte och sista stoppet var Cape Point och Godahoppsudden. Äntligen har jag fått förklarat vad skillnaden är på dessa platser, mer än att de ligger bredvid varandra!
Godahoppsudden är den mest sydvästligaste punkten på hela den Afrikanska kontinenten. Cape Point är den platsen där Bartolomeus Dias rundade udden. Bartolomeus döpte dock udden till ”Cape of Storms”. Sjömän har under långtid haft väldigt stor respekt för Cape Point. På dagtid var det ett landmärke för att kunna lokalisera sig och vid dimma och nattetid var det ett skräckmoment att vistas i de området då många skepp har gått på grund utanför Cape Point och Godahoppsudden! 1859 byggdes den första fyren längst upp på Cape Point. Idag kan man vandra upp till fyren och skåda den fantastiska utsikten därifrån. Precis detta gjorde även vi!

 
Utsikt från Cape Point

 
Cape Point


 
Utsikt från Cape Point ner mot Godahoppsudden

Vårt allra sista stopp på vår lilla utflykt var på Godahoppsudden. Det är bara 5 min körning från Cape Point och man kan vandra mellan de två platserna, men tyvärr räckte inte tiden till för att hinna med den vandringen.
När vi kom fram till Godahoppsudden vandrade vi upp för Cape Of Good Hope Scenic Walk. Man går upp för berget och kommer till en utkiksplats längt uppe på Godahoppsudden. Utsikten härifrån var helt otrolig. Naturen är fantastisk här, och även fast det blåste något kopiöst så att jag på riktigt hade svårt att stå helt still och inte slitas med i vinden, var det helt klart värt att gå upp.

När vi stod där mitt i blåsten och såg ut över havet pratade vi om hur fascinerande det faktiskt är att stora träskepp har seglat runt den här kusten och faktiskt klarat det. Sen är det tyvärr många som har seglat och inte klarat det också. Tänk va hemskt att skeppet går på grund och du inte kan simma, då vet man verkligen hur det slutar innan slutet har kommit. Och tänk om man kunde simma, och man överlevde när skeppet går under, att veta att vattnet kryllar av hajar som bara väntar på dagens måltid! Usch va obehagligt!

 


 
Påväg upp för Cape of Good Hope Scenic Walk
 

 
Utsikt från Cape of Good Hope
På vägen hem var vi båda jätte nöjda med dagens äventyr. Det är häftigt att äntligen besöka platser som man hör andra prata om, men som man också har hört talas om historiskt sett i skolan ända sen man var liten, och att faktiskt vara där på riktigt och se det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar